HTML

fujitsu amilo pi3560

fujitsu amilo pi3560 laptop blog, minden erről a laptopról és rólam, elsősorban közös utunkról. Jelenleg ez a laptop az otthoni, és céges laptopom, úgyhogy elég sokat vagyunk együtt.

Friss topikok

Eladtam a laptopot

2011.10.13. 13:45 doncico

Lassan már 1 hónapja hirdettem miután megérkezett az első komoly vevő, aki megvette a pi3560-as laptopot. A vevő elégedett, én egy kicsit csalódott, de az élet megy tovább. Eladtam, mert nagyon jó laptop-ot találtam a neten, és nagyon olcsón egyszerűen nem lehetett otthagyni. Két laptop pedig túlzás lett volna megtartani. 

Összegzésként nagyon elégedett voltam a laptoppal. Ár/érték arányban akkor a legjobb választás volt, magasan verte árban a piacon található hasonló képességű gépeket. A vásárlásnál a teljesítmény volt az elsődleges szempont, így esett rá a választás. A blogomból kiderül, hogy minden kipróbáltam rajta, amit csak lehetett, és a wincseszter kivételével nem hagyott cserben egyszer sem.(szerencsére nagyon könnyű szétszerelni, volt szerencsém hp laptopot szétszedni, ami igazi pilótavizsgás feladat)

 

Szólj hozzá!

laptop meghibásodás megelőzése.

2011.07.14. 09:54 doncico

Mostanában eléggé körbejártam a hibás laptopok kérdését, és beszéltem pár szerelővel is. Általános hiba a laptopoknál, hogy a hűtőpaszta kiszárad az évek során. Ez ahhoz vezet, hogy a videó kártya túl melegszik és egy idő után elromlik, csíkoz, vicces kockákat rak ki, vagy egyszerűen nem ad képet, ilyenkor még az esetek 90%-ban menthető a videókártya, de természetesen drága mulatság. Érdemes a garancia lejárta után, szétszedni a gépet és újra pasztázni. Arról már írtam, hogy érdemes jó minőségű pasztát használni, mert azzal további hőfokokkal lehet csökkentei a cpu, gpu hőmérsékletét. Ráadásul sokszor a pór ellepi a ventilátort, amely így kevésbé tudja szállítani a hőt, szóval tartsuk karban a gépet belül, és ha nem értünk hozzá, akkor vigyük szerelőhöz, évekkel tudjuk meghosszabbítani a gép életét.

2 komment

metro 2033

2011.06.14. 10:11 doncico

A könyv elolvasása után, kedvet kaptam, hogy megnézzem a játékot. Rajongok a poszt apokaliptikus történetekért. pi3560-on legalacsonyabb beállítással indítottam el, és biztos ami biztos még egy kicsit húzta a videó kártyán, úgyis az új paszta óta kevésbé melegszik a gép. Biztos van aki szebb képpel játsza, de nekem tökéletesen megfelelt, a homefront óta, tudom értékelni azt a videójáték gyártó céget, aki normális képet csinál alacsonyabb felbontásban is. 30-40 közötti fps-t tudott a játék szóval abszolút élvezhezhető volt számomra. Sajnos egy kisebb bug miatt idegeskedek. Ha gázmaszkokhoz nincs tartalék szűrőd, akkor nem tudod levenni, ami azért rossz, mert sérül, és így nem látsz ki rajta.

Szólj hozzá!

artic cooling mx-4

2011.05.17. 10:00 doncico

 Sikerült beszereznem az artic cooling mx-4 pasztát. Több tesztet és leírást elolvastam beszéltem laptop szerelővel, és úgy döntöttem, hogy ezt a pasztát szerzem be. Még 2 fajta jött szóba, de az is ugyanezen gyártó régebbi pasztái. mx-3, mx-2. Az mx-3 nagyon picivel jobb teljesítményt nyújtott, de nagyon nehezen kenhetőnek írták többen, az mx-2 kapható nagyobb kiszerelésben, de az mx-4 jobb volt hűtésben egy kicsivel.

Mivel már nem sokáig van nálam az intel x9100 típusú processzor, ezért gyorsan megmértem a régi pasztával (noname) és az újjal. Az eredmények magukért beszélnek.

everest ultimate editon system stability testjét használtam kb. 10 percig.

  noname artic cooling mx-4
üres járatban bekapcsolás után 49  45
system stability teszt 79 71

 

Úgy hallom, hogy a ventilátor még nem is pörgött fel maximumra az új pasztával, amíg a régen maximum fordulat mellett tudta ezt a hőmérsékletet. Iszonyatosan fontos, hogy ilyen pasztával újra kenjük a processzor, videó kártya, egyebet, mert nagyon sokat számít, és igazából a gép értékét tekintve, ez az 1000-2000Ft közötti összeg nem tétel. 4 grammos kiszerelésben vettem, de amennyit elhasználtam az első alkalommal, szerintem egy jó pár alkalomra elég lesz még.

Játék közben sajnos nem volt időm tesztelni, talán sikerül holnapig, amikor is elviszik a processzort, azért lenne érdekes, mert ez a stabilitás teszt csak a processzort terheli, és gpu-t nem.
 

Szólj hozzá!

Címkék: artic cooling mx 4

fujitsu amilo pi3560 hátoldal leszerelés, és processzor csere képekkel

2011.05.12. 12:59 doncico

Régóta tervezem, hogy néhány képpel bemutatom, hogyan lehet leszedni a hátlapot, és ott mi található, és hogyan kell cserélni a processzort a fujitsu simens amilo pi3560-ban.

fujitsu simens amilo pi3560 hátlap

 

 

Mielőtt neki állnák szerelni, húzzuk ki a laptopot töltőről és vegyük le az akkumlátort, biztos, ami biztos. Utána, csavarjuk ki az összes csavart és pattintsuk le a fedelét a gépnek.

 

 


fujitsu simens amilo pi3560 nyitott hátlappalÍgy néz ki belülről a gép. jobb alul a vincseszter látszik. Felette az alaplap és a hozzátartozó hűtés. Ki kell csavarni az összes ezüst fejű csavart, amely a hűtést fogja le. A ventilátor körüli fekete fejűeket nem kell. (ha először próbáljuk levenni akkor még nem lesz könnyű, mert oda lehet ragadva a paszta, rosszabb esetben száradva.) Óvatosan, de erőt kifejtve próbáljuk megmozgatni a hűtést. Kicsit balra, és lefele kell húzni, hogy a ventilátor háza kiszabaduljon.

fujitsu amilo pi3560 processzor

 A hűtés levétele után, a következő kép fogad minket. A ventilátor áram ellátása miatt az alaplapra van dugva, és ha nem akarjuk levenni, akkor jobbra tudjuk kirakni. Bejelöltem, hogy hol mit látunk. Ez a három elem kap hűtést, így ezeket kell pasztával bekenni. Nem kell sok paszta, csak vékonyan, mert, ha túl sok az se jó, de ezt majd ráér a visszaszereléskor. (a képen rosszul van jelölve az északi híd és videó kártya.) Az északi hídon egyébként gyárilag átvezető szivacs van, amit rajta lehet hagyni, talán érdemesebb is, és levettem és bepasztáztam.

 

 

utolsó lépésként ki kell csavarni egy lapos fejű csavarhúzóval a processzor mellett található kis csavart. Elég 180 fokban elfordítani, utána szinte kipattan a processzor. Visszarakás előtt ne felejtsük el rácsavarni, mert nem fog elindulni a gép.

 

amilo pi3560 heatsink

Mielött visszaszerelnék a laptop hátulját, érdemes kitisztítani a hűtést sűrített levegővel, ha erre nem szánunk pénzt, akkor porszívóval kiszívni a port. A sűrített levegővel úgy érdemes végezni a takarítást, hogy a ventilátortól fujjuk kifele a gépből, mert a bordák közt igen sok por megtud tapadni tapasztalatom szerint. Bátrabbak egy kis wd40-vel, vagy olajjal a ventilátor tövét "megolajozhatják". Óvatosan mert nehéz beférni a tövéhez, és folyik mindenfelé a folyadék.

Mindenki saját felelősségre nyúljon bele a gépbe, ha még garanciális, akkor jó ha elvisszük szervizbe, hogy ott cseréljék ki az alkatrészt, mert akkor megmarad a garancia.

16 komment

Címkék: processzor szerelés házilag csere képekkel pi3560 amilo

fujitsu amilo pi3560 tények és tévhitek

2011.05.02. 11:06 doncico

Összefoglalom, amit eddig megtudtam a laptoppal kapcsolatban, hogy mit lehet, és mit nem lehet.

processzor típusok amivel működik. Teljes intel T, P, illetve X széria.

Memória: maximum 8gb (2×4gb) ddr2 200pines. ddr3 -mal nem működik, mert annak a lábkiosztása 204 pines, egyébként a chipset tudná kezelni.

Q széria azaz négymagos processzor valószínűleg nem működik együtt a géppel, de ezt még nem sikerült tesztelnem, és utalást sem találtam rá még.

A dvd helyére behelyezhető második vincseszter bölcső, és tudja kezelni a két wincsesztert minden gond nélkül. A raid 0 nem próbáltam, de valószínűleg nem működik, csak szoftveresen, de az nem ugyan az, mintha hardveresen kezelné.

Legfriesebb bios 1.08-as.

Röviden ezek a szerintem fontos tények és tévhitek.

 

2 komment

Címkék: memória processzor tények típusok pi3560 tévhitek.

processzor undervolting feszültség csökkentés laptop-on

2011.04.29. 12:27 doncico

 Sikerült találnom egy leírást angolul, ahol leírják pontosan, hogy hogyan kell csinálni, és miért lehet feszültség csökkentést végrehajtani. A lényeg. A processzor gyártók, jelen esetben az intel processzorait különböző tűrésű feszültséggel gyártják, mert nem tudják beszabályozni a gyártás során, de hogy ebből ne legyen probléma, és minden processzor ugyanazzal a névleges teljesítménnyel működjön, ezért egy megbízható feszültséget állítanak be, amely minden adott típusú legyártott processzor számára tökéletes. Ezért minden processzornak adható kisebb feszültség, amely a következő előnyökkel jár. Hátrány nincs! nem csökken a processzor sebessége.

- kisebb fogyasztás
- hosszabb akkumulátor idő
- kisebb processzor hőmérséklet
- hosszabb laptop élettartam.

Két program van a piacon, de sajnos az egyik sem friss, szóval néha trükközni kell. 

RMclock v2.35 leírás a használatról.
CrystalCpuId leírás a használatról.

A leírások angolul vannak. Az Rmclock-nak kell file, ami le is tölthető, hogy 64 bites w7-en is menjen. Talán az Rmclock egyszerűbb, mert a crystalcpuid-nak külön kis szoftvert kell alkalmazni, hogy elinduljon a géppel automatikusan.

Mondanom se kell Mindenki saját felelősségre használja a szoftvereket.

update.

Az egyik hozzászólásban külföldi olvasónk javasolt még programot, amelyek közül a ThrottleStop-ot néztem meg, és ígéretesnek tűnik, mert naprakész, nincs gondja a 64bites win7-el, és az összes olyan probléma, amit csak kisebb hackkel lehetett megoldani a fenti kép programban itt gyönyörűen működik.

 

2 komment

Címkék: feszültség csökkentés undervolting rmclock v2.35 crystalcpuid

intel x9100 notebook processzor hőmérséklet csökkentés amilo pi3560-ban

2011.04.25. 18:43 doncico

Előző bejegyzésemben írtam, hogy milyen eredményt lehet elérni az egyik legerősebb notebook processzorral, ami bele megy a fujitsu siemens amilo pi3560-ba. Miután tapasztalnom kellett, hogy a processzor 95 fokra is fel tud melegedni úgy döntöttem, hogy valami hűtés megoldás után nézek. Kézenfekvő megoldásnak a hűtőpad tűnt, de gyors megoldásnak az feszültség csökkentés, azaz undervolting. Elég gyér a tudás anyag a neten róla, magyarul igazi leírás nincs is. Programot se sokat lehet találni, még régebben ajánlottak egyet, de régóta nem volt fejlesztve, ezért másik program mellett döntöttem. crystal cpuid a program neve, és azon kívül, hogy különböző adatokat szolgáltat a gép paramétereiről, feszültség állításra, sőt szorzó állításra is alkalmas. A működését nem sikerült megértenem, mert bár beállítottam, hogy mekkora feszültségen menjen a processzor, egyáltalán nem a szerint végezte el a beállításokat. Első körben bementem a file->multiplier managment settings be, majd function->multiplier managment -re kattintva lecsökkent a feszültség, de a settingsben 1,25-öt állítottam be, addig a 1,14-re esett vissza, ami egyébként tökéletes feszültség beállításnak tűnik. Azért érdekes a működése, mert ha lejjebb veszem a setting-ben az 1,25-öt akkor multiplier managment bekapcsolása után még lejjebb megy a feszültség, ami azért problémás lehet, mert ha nagyon leveszi az ember, bizony a windows kék halállal elszáll. Nézzük mekkora hőmérséklet csökkentést sikerült elérnem. 17 perc folyamatos terhelés után. (everest) 77 fokra melegedett fel a processzor. Játék közben a videó kártya használatnak köszönhetően ez már 84 fok volt, amely szerintem még elfogadható tartományban van. Nem mértem, de a t9*** széria processzorai hasonló melegedést mutathatnak. Természetesen a processzor gyorsasága nem változott everest szerint.

A program működése még felvet pár problémát, mint például, hogy nem indul el a gép indulásakor, de ezt gondolom, azért lehet orvosolni.

Szólj hozzá!

Címkék: intel feszültség csökkentés pi3560 x9100 undervolting

intel x9100 core 2 dou processzor amilo pi3560-ban

2011.04.21. 07:26 doncico

 Az előző generecációs notebook processzor gyártás csúcsa volt a kétmagosok közt. Az X jelölés arra utal, hogy az arra alkalmas gépekben tuningolható a processzor, nem fix szorzóval megy. Most szerencsémre került hozzám 2db ilyen processzor, és ha már nálam van letesztelem, hogy mit tud a amilo pi3560 ezzel a processzorral.

10 perc terhelés mellett 84 celsius a maximális hőmérséklet, a magok kicsit hűvösebbek, mind eközben a gpu 55-56 fok terhelés nélkül. A processzor a maximális teljesítményt csak olyan esetekben adja le, ha az ember játszik, számítási feladatokat végeztet a processzorral, így ez a kimagasló érték egy normális irodai használat közben nem jön elő. Két megoldás van, ha az ember játék közben nem akarja kicsinálni a processzort, vagy hűtést. 1.) vesz az ember egy hűtő padot a gép alá és ha játszik, akkor alá rakja. Állítólag 10 fokot segít, az pont elég. 2.) Megoldás a feszültség csökkentése. Ebben még nem vagyok járatos, az egyik srác mesélt róla, ha lesz időm minden képen kipróbálom a szoftvert amit ajánlott. Egyébként bár nem kevés ez a hőmérséklet 10 fokkal több, mint eredetileg.

3dmark eredemény az intel x9100-el. Ez csalóka adat, mert 10% tuning volt a videó kártyán, és háttérben vírus irtó futott.

Vírusirtó nélkül az eredményt nem mentettem, akkor a cpu eredmény 2755 pont lett. Kicsivel elmaradva a gyári eredményektől. A windows élmény index 6,6-ra változott 6,5-ről. Legalább is a processzor számítás/másodperc eredménye.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: intel fujitsu pi3560 amilo x9100

gt 240m tuning második felvonás

2011.04.19. 09:26 doncico

Sikerült még este letesztelnem 2 játékon a tuningolt videó kártyát, és egyrészről a homefront-hoz még ez is kevés volt, bár lehet, hogy még tudtam volna levenni a grafikából, csak hát megfagyott a játék, szóval a 20% soknak tűnik, és még az fps se ment 20 fölé. Vissza is léptem 10%-ra, és kipróbáltam, hogy mit szól mindehez a medal of honor 2010. Azt tudni kell, hogy közepes beállításokkal tökéletesen futott ezen a gépen, de sose néztem, hogy fps-ben ez mit jelent, most 27 volt az alja, de inkább 30-40 között volt a fps max felbontás és közepes beállítások mellett.

Szólj hozzá!

Címkék: tuning gt 240m túlhúzás

gt 240m tuning amilo pi3560-ban

2011.04.18. 09:51 doncico

Nem emlékszem már hol és mikor, de belefutottam, hogy lehet tuningolni a notebook videó kártyákat. EVGA precision mellett döntöttem, mert ezt még fejlesztik. Egyszerű program, a képen is látszik. A csúszkán beállítjuk, hogy mennyire szeretnék emelni az órajelet, vagy beírjuk és a végén enter. Én a másodikat ajánlom, mert a csúszkát elég nehéz precízen beállítani. Azt mondják, hogy ezek a gpu-k már rendelkeznek védelemmel, de azért nagyon óvatosan kell bánni a tuninggal. A videó kártya túlhúzása erősen befolyásolja a hűtést, és legjobb esetben, csak a ventilátor lesz csapágyas, de legrosszabb esetben akár a videó kártya is elszállhat. Integrált kártyák esetén nehéz cserélni, meg különben sem olcsó. Én 20%-ban határoztam meg a felső határt. gpu memoria frekvenciánál nekem nem is enged többet. Lássuk az eredményeket. 3dmark06 a tesztelő program.

 normal gt 240mtuningolt gt 240m
GT1 - Return To Proxycon25,424 FPS30,405 FPS
GT2 - Firefly Forest22,783 FPS27,091 FPS
HDR1 - Canyon Flight24,243 FPS28,875 FPS
HDR2 - Deep Freeze31,955 FPS37,914 FPS
SM2.0 Score2892 3450 
HDR/SM3.0 Score2810 3339 

 

Elég szép különbség van, vagyis a várható 20% körüli eredmény jött ki. Ennyit emeltem ennyivel illik gyorsabbnak lennie a videó kártyának, legalább is a logika szerint. Legnagyobb hőmérséklet a teszt végén volt 78 celsius. Ez még nőhet tovább, ha mellette a cpu is meg van terhelve, és hosszabb távon is használjuk gpu-t és cpu-t. Ennek tükrében, úgy döntöttem, hogy megpróbálom újra a homefront-ot, amelynek a grafikája nagyon csúnya, ha nem maximum felbontáson játszol, de 20% lehet elég lesz, hogy elvigye akadozás nélkül. 

EVGA precision letöltése: http://www.evga.com/precision/

6 komment

Címkék: tuning gt 240m oveclocking túlhúzás.

a pi3560 hibái

2011.04.12. 21:15 doncico

Mikor megvettem úgy voltam vele, hogy nagyon jó ár/érték arányban a laptop, és a közelében nem volt semelyik másik laptop, ahogy nézem a felhozatalt, most se nagyon. Viszont az elmúlt 1 év alatt rá kellett jönnöm, hogy mit csesztek el a mérnökök, gondolom nem véletlenül, hanem mert olcsóbb volt így.

1 memória. Az alaplap pm45 chipsettel van gyártva, amely kezeli a 1066Mhz-et. A processzor ezen a sebességen is működik, de a ram nem (800Mhz), érthetetlen módon 200pin-est lehet csak beszerelni, ha 204 pin-es lenne, akkor simán menne a gyorsabb és jelenleg olcsóbb rammal.

2.Videó kártya. Miért integrált? Ritkán látni a gt240-est integrált formában, fujitsu mégis megtette. Kár érte, így nem cserélhető. 1 éve nagyon jó kártya volt, még most is, de én már cserélném.

Persze ezek kis hibák. A gép mint írtam még mindig nagyon jó ár/érték arányban van, és nekem nem is volt vele eddig problémám. Garanciában nem kellett visszavinni szóval lekopogom, de tökéletes. 

Szólj hozzá!

Címkék: pi 3560

játék teszt amilo pi3560

2011.04.06. 13:29 doncico

Volt szerencsém a most megjelent új játékokat letesztelni a laptopom-on. A homefront sajnos nagyon szarul néz ki alacsony felbontásban. Megnéztem full felbontással is, ahol viszont szép. Kap hideget meleget a játék, mert egyrészről a legnagyobb előrendelést kapta amerikában, másrészről panaszkodnak az emberek a csúnya grafikára, ami úgye csak akkor van, ha nem full felbontással játszuk. Sajnos a gép nem viszi max pixelen, ezért Én inkább ezt hagyagoltam. Assassin creed brooterhood. Na ez futot simán, nem mondom, hogy tökéletesen, de max felbontás, és közepes beállítások mellett 20-30 fps között mozgott, de nem volt akadozás, kivéve egyszer kétszer, de teljesen elviselhető. Amitől nagyon féltem, de nagyon szerettem voltam kipróbálni az crysis 2. A játék 1024×768-ban indult el és nem igazán tudtam beállítgatni semmit, csak a brightness-t az elején. Gondolom automatikusan konfigolja a játék. Nem húzza ki szélre a képet, tehát van két oldalt egy-egy fekete csík, de hamar megszoktam. A játék szépen fut megfelelő a fps szám is. Érdekesség képen írom le, hogy mennyire leterheli a gépet a játék. Töltő nélkül indítottam el a gépemet, és úgy próbáltam ki a játékot, 1 óra volt még hátra a windows szerint, amit a játéknak sikerült 20perc alatt leszívnia. Gondolom a processzor videókártya, memória, hdd rendesen eszi az energiát.

Szólj hozzá!

wincseszter választás

2011.03.31. 11:33 doncico

Úgy döntöttem, hogy a wincsesztert is fejleszteni fogom. Mielőtt neki kezdtem, nem nagyon voltam tisztában, hogy mennyit számít a wincseszter sebessége, de néhány nap alatt kikupálódtam, és elkezdtem keresni a nekem megfelelő wincsesztert. Első körben az ssd piacot kezdtem el áttekinteni. Kicsit drágáltam, ezért egy köztes megoldás a seagate momentus xt-k keltették fel az érdeklődésem. Ezek hybrid hdd-k 4gb ssd tartalmaznak, de a többi hely rendes klasszikus forgó alkatrészekből áll össze. Az elég drága, de azt hittem, hogy jó megoldást, majd kiderült, hogy nem igazán. Elkezdtem böngészni a teszteket crystal diskmark és atto, meg millió egyéb teszt van, de a közös az volt bennük, hogy a seagate hybrid wincsesztere nem jó megoldást a western digital black scorpio sorozata simán veri keresztbe hosszába, és jóval olcsóbb, tehát akkor miről beszélünk. Sok más wincseszter is jobb, vagy hasonló eredményt tud, mint a seagate hybrid változata, de nekem erre esett a választás, be is szereztem egy új western digital black scorpio 750gb-ot a hardveraproról, 18000Ft-ért. (most már 20e Ft) Rá kellett jönnöm, hogy a mért teszt eredmények ideális körölmények között születnek, tehát a valósághoz nem sok közük van, ha már operációs rendszer is van a gépen, ezért, hogy tovább gyorsítsam a gépet, úgy döntöttem beszerzek egy ssd-t rendszer winchester-nek. Jelenleg már ez van a gépemben, bár még nem használom, mert át kell pakolnom a dolgokat. A rendszer winyon lesznek a fontosabb dolgok, de szükségem van egy második hdd-re, hogy a dokumentumok, filmek, játékok, egyéb dolgok is elférjenek, viszont ne koptassák az ssd-t, mert nagy hátránya az ssd-nek, hogy kopnak, és egyszer teljesen elkopik, amikor is már többet nem használható.

1 komment

Címkék: western black digital ssd fujitsu scorpio pi3560 amilo wincseszter

ram bővítés

2011.03.30. 12:34 doncico

Buta módon, mikor vettem a laptop-ot, csak 3gb rammal vettem, pedig ha jól emlékszem 20000Ft-ért 4gb és windows 7-el együtt kaptam volna. Év elején határoztam, hogy megpróbálok szerezni egy hasonló 2gb-os ramot a jelenlegihez, kb 5000Ft plusz szállítással sikerült szerezni Amerikából. Azt kell mondjam butaság, nem 4 gigával venni a laptop-ot, vagyis a 3giga valószínűleg nagyon rossz választás, mert sokat javult az élmény index szerint a számítás gyorsasága. 

Mostani gépem

fujitsu amilo pi3560 windows élmény index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eredeti a netről gyűjtve

2 komment

Címkék: memória upgrade ram 4gb 3gb

nvidia gt240m videókártya a pi3560-ban

2011.03.21. 16:16 doncico

Sajnos úgy néz ki, hogy kevés lesz a videó kártya a mai játékokhoz. Ma két új játékot néztem meg, az egyik a homefront, amelyet sajnos max felbontás mellett közepes beállításokkal 20fps mellett megy, ami kevés az élvezhető játékért, ugyan ez 1024×768-ban már 30 környékén van, viszont a játék grafikája annyira csúnya lesz, hogy kifejezetten taszító. A másik játék a assassin's creed brooterhood, amelynél elég a videókártya 24-28fps, de a videóknál leesik 20-ra az fps, ami még nem zavaró, mert videó, de a játéknél lévő fps se sok, és bizony néha beszaggathat. Hamarosan jön a crysis 2, és már előre félek, hogy milyen beállítások mellett fog működni így a játék. Ez sajnos olyan része a laptop-nak, amit cserélni nem tudok, úgyhogy nagy kérdés, hogy hogyan tovább. Amennyiben későbbiekben tartani akarom a lépést a játékokkal és játszani is akarok velük élvezhető felbontás, és részletek mellett, akkor gépet kell cserélnem, vagy építeni egy rendes asztali gépet, ami nem mobil szóval fél megoldás. Szeretem, ha minden egyben van és hordozható még, ha nem is mindig hordozom. Laptopnál a jó minőségű videó kártya drága mulatság, a cserélhetőknél az a baj, hogy nem mindig cserélhető. Van még egy jófajta gép, amely használtan már elérhető olcsón és jófajta videó kártya van benne ráadásul sli, de a gép mérete elég nagy a 17" kijelzőnek köszönhetően. Nehéz döntés

Szólj hozzá!

Címkék: nvidia videókártya fujitsu pi3560 gt240m

expresscard 54 és az usb 3.0

2011.03.17. 15:55 doncico

Mindig is keveselltem az usb bemenetek, kimenetek számát pi3560-on. Ennek megoldására, illetve egy másik problémára is találtam megoldást a expresscard foglalatba helyezhető 2db usb 3.0 bemenettel rendelkező kártya személyében. A kártya Hong-Kongból származik átszámítva kb 4000Ft-ba került. Nec chip van benne. Eddig kisebb melegedést vettem észre, de cserébe a külső winchesterek felgyorsultak és usb 3.0-s eszközök sebességéből adódó előnyöket is kitudom használni (pen drive). Gondolom a chip melegszik, amelyet ha használok pl pen drive-val akkor még jobban melegszik. Szerintem elviselhető, de egyébként meg kivehető, akár működés közben is, szóval ha nem tetszik akkor kiveszem.

Szólj hozzá!

Címkék: usb 3.0 54 expresscard

hdd csere laptopokban

2011.03.17. 13:46 doncico

Miután sikerült jól kikupálódnom a dologban. A következőt tudom még javasolni, mindig használjuk particionáláshoz, vagy a windows telepítő szoftverét, vagy lehetőség szerint a legfrissebb verzióját az egyéb programoknak. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hogyan hdd csere laptopokban particionálás. partcionáljunk?

wincseszter csere

2011.03.09. 15:05 doncico

Egy egyszerűnek induló wincseszter csere, egy elég melós izzadságos munkává fajult. Úgy alakult, hogy ebayről beszereztem egy 2nd hdd caddy, azaz második hdd tárolót a dvd helyére. (tiszta logikus, inkább wincsi, mint dvd, ha wincsit többet használunk)
Vettem egy westerd digital black scorpio 750gb wincseszter, mert jókat olvastam róla sebesség terén, plusz nagy is. Gondoltam biztos át lehet másolni teljes rendszereket egyszerre újratelepítés nélkül, és milyen jól gondoltam. Találtam hozzá szoftvert, sőt ismertem is erasmus partion manager személyében. Nagy öröm volt, meg is csinálta, kb 3-4 óra alatt a 300 giga átmozgatását. Semmi hiba tökéletes minden, de úgy alakult, hogy az új hdd nem hozta a várt eredményeket. Több programmal megmértem, és közben sikerült törölni a particiot a régi hdd-ről, tehát az adataim, csak az új wincsin voltak meg, de az nem jó szóval vissza minden, és ekkor jött a fekete leves. erasmus nagyobbról kisebbre nem másol. Elég nonszensz, de kiderült, hogy még az üres helyeket is átmásolja, ami úgy nagyobbról kisebbre nem működhet. Találtam több programot, de egyszeri használatért nem vagyok hajlandó 8000Ft-ot fizetni egy szoftverért, ami összesen ennyit tud. Mindent bevetettem, de fél nap alatt sem találtam használhatót. A 64 bit szintén lassított a sikerben. Még végül megtaláltam a acronis true image nevü programot, amivel minden probléma nélkül sikerült megcsinálnom a visszaállítást. Ezt tudom ajánlani mindenkinek.

Szólj hozzá!

Címkék: hdd másolás teljes true image acronis

processzor csere t6600 -ról t9400 -re, majd t9600-ra

2011.03.05. 23:35 doncico

 Mikor megvettem már akkor nem tetszett a t6600-os processzor a laptopban, nem volt kevés, de valahogy nem tetszett, hogy 6-sal kezdődik a processzor száma. Különösebb indok nélkük. Elkezdtem utánanézni, hogy mik a lehetőségeim, amíg hardverapro-n nem találtam egy srácot, aki t9400 procikat árult. Kiderült, hogy az pm45-ös chipsettel építették a laptop-ot, így minden procit megeszik, ami nem i sorozatos. Ráadásul 1066Mhz-es procikat is, ami úgye a csúcs ebből a típusból. Szóval vettem egyet 28000Ft-ért (ma már olcsóbb lenne), és a gép elkezdett szárnyalni, igazából 20%-os sebesség növekedés tud kb. az új processzor, szóval rendesen gyorsult a gép, persze azóta már lecseréltem egy méggyorsabbra. :) Most már intel t9600-t (2800Mhz) fut a gépben kb. 2 hónapja . A hűtésről nagyon jókat olvatasam, szóval attól nem félek, hogy nem bírná, terhelés alatt kb. 70C a max, de mivel fogyasztásra a gyári és az új között nincs különbség, így szerintem nem lehet gond belőle. A processzor kiszerelés elég nehéz meló, de ha egyszer megcsináltad, másodikra már megy mint a karikacsapás. Még két gyorsabb processzor van a mostaninál, de azok ára már nagyon sok, az elérhető sebességhez képest, szóval azt kihagyom egyelőre. Esetleg még quad processzor jöhet szóba, de csak elméletileg, mert ki kéne próbálni egyet, hogy megy-e vele, de elég kicsi az esély rá.

15 komment

Címkék: intel processzor csere pi3560 t9400 t9600

dvd csere hdd beépítő keretre

2011.03.04. 23:24 doncico

Keveselltem a helyet a laptopban, ezért úgy döntöttem, hogy valahogy rakok bele plusz vincsesztert, ha lehet ssd-t, mert az gyors. Na és itt kezdődik a történet. minipci expresszes ssd drága, de a fő gond, hogy nincs hely neki, mert bukom a wifit, ami nem lenne baj, de egybe van a bluetooth-tal, azt meg használom, néztem más lehetőséget, de nem nagyon találtam. Egyszer csak figyelmes lettem, hogy a dvd helyére lehet 2,5" hdd beépítő keretet kapni. Ebay megnéz, van is "olcsón" Kínában. Olcsók, de lassúak, ezért nem szeretek onnan rendelni. Nem baj, van időm, megrendeltem, na ma meg is jött (másfél hét). Féltem, hogy hogyan fogom beszerelni, lelki szemeimmel már az egész gépet szétszedtem felülről, alulról, de azért előtte rágugliztam és azt írták, hogy kb 2 mp, mert egy csavart kell meglazítani, ami minden gépen ugyan ott van, és ugyanazt fog, mégpedig a dvd lejátszot. Kicsavar, dvd lejátszó kijön, hdd tartó berak, benne a wincseszterrel, és gép indít, windows 7 felismeri, hdd fut szépen. Crystal diskmarkkal megmér, de minden stimmel. Szóval most hdd-t vadászok... 

Hozzá kell tenni, hogy ahonnan rendeltem végtelenül korrektek voltak, mert segítettek, hogy milyen való a laptopba. Egyébként az esetek 90%-ban 12,7mm-es kell venni. Ja és felmerül a kérdés, hogy mi lesz dvd-vel, hát vagy beszerelem 6 mp alatt, ha szükség van rá,vagy ha rendelek egy házat neki 1600Ft-ért, még meglátom. Beszámolok, hogy mit döntöttem

Linkek

dvd csere

Így keresd az ebayen

2nd hdd vagy hard drive caddy

1 komment

miről is szól a blog

2011.03.04. 19:51 doncico

Tavaly szereztem be ezt a fujitsu amilo pi3560-as laptopot, mert ár/érték arányban ez tűnt a legjobb választásnak. Egy olyan laptopot akartam, amiben jó videókártya van, hogy ha játszani támad kedvem, akkor ne okozzon gondot, előtte egy acer laptop-om volt, de már 3 éves és megkopott a tudása az újabb játékokhoz képest. Szóval a laptop gt240m 1giga rammal meggyőzött. A processor t6600-ami 2200mhz ketyeg, probléma sose volt vele, de hamar lecseréltem mikor kiderült, hogy mennyire jó processzorok helyezhetők el a gépben. Ez egy későbbi bejegyzés lesz.

Típus:Fujitsu Amilo Pi3560

Gyártó:Fujitsu

Méret:380 x 245 x 37.4 mm

Súly:2750 gramm

Processzor:Intel Core2 Duo processor T6600 (2.2 GHz, 2 MB, 800 MHz)

Alaplapi chipkészlet:Intel PM45, ICH 9-M

Videokártya:NVIDIA GeForce GT 240M 1 GB (DDR3 VRAM, 800 MHz)Képernyő:15,6 " LED-háttérvilágítás, 1366X768 pixel, 16:9

Memória:3 GB ( DDR2), 800 MHz

Merevlemez:320 GB, 5400 rpm

Optikai meghajtó :DVD-író

Akkumulátor:Li-Ion, 6-cellás, 2400 mAh

Operációs rendszer:-

Wi-Fi:igen

Bluetooth:igen

 

Szólj hozzá!

Címkék: blog pi fujitsu amilo 3560